top of page

Qlik Perpetual eller Subscription?

För upp till några år sedan köpte man som kund sina licenser och betalade sedan en lägre årlig underhållsavgift (Perpetual). Sedan något år tillbaka har Qlik som så många andra gått över till en prenumerationslösning (Subscription). Nu tar Qlik ett steg till och avslutar möjligheten att köpa nya licenser på perpetual även för gamla kunder. Vad innebär det för dig och vad har du för alternativ framåt?Perpetual

Detta var den ursprungliga metoden att köpa licenser av Qlik. Som kund betalade man en högre licenspris vid ett initialt tillfälle och sedan en lägre (ca 20%) årlig underhållsavgift. Underhållsavgiften har under åren höjts vid några tillfällen. Det större instegspriset gjorde att kunder som var osäkra på sitt val ibland fick svårare att komma igång. Antalet licenser gick inte att skala ner utan kunde bara utökas.


Subscription

När Qlik gick över till subscription betalade nya kunder istället en lägre årlig avgift. En fördel med detta är att man som kund slipper en större initial investering samt att man får möjligheten att skala upp och ner efter varje avtalsperiod. Om kunden väljer att binda avtalet i fler år så ligger priset fast under perioden.


Analyzer Capacity

Med Qlik Sense Subscription får kunden även tillgång till en ny licenstyp - Analyzer Capacity - som är mycket intressant för många. I licensen köper man 1000 min/månad sessionstid som kan delas mellan många användare. Sessionstiden räknas i multiplar om 6 minuter.


Det är inte ovanligt att man har en stor mängd användare som inte arbetar aktivt med analys utan endast loggar in kort 2-3 gånger per månad för att kontrollera en rapport. En capacity täcker 50-100 användare om de endast loggar in kort någon gång vardera.


Genom att följa användningstiden kan man identifiera användare som är inne så på pass ofta att man bör tilldelas en egen licens istället.


Vad har jag?

Om du som kund gjort ett initialt större köp och varje år betalar en lägre underhållsavgift (mainteanance) har du Perpetual.


Förändring 1 april 2021

Den 1 april 2021 upphör Qlik med nyförsäljning på Perpetual. Om man som kund har ett perpetual-avtal kommer man kunna ligga kvar med sina gamla licenser, men nya licenser behöver köpas på subscription.


Som vanligt med saker man hyr blir det billigare kortsiktigt och dyrare långsiktigt. Om man summerar upp det initiala köpet vid perpetual + den årliga underhållsavgiften och jämför med summan av årsavgiften för subscription brukar brytpunkten landa någonstans kring 3-4 år. Dvs om man ska fortsätta att använda Qlik under fler år än så var perpetual billigare i längden.


Det innebär att om du är säker på att fortsätta med Qlik-plattformen ytterligare en tid och snart har behov av få in fler användare kan det vara en god idé att köpa extra licenser innan den 1 april.


Priser

Hur förändras priserna när man går från Perpetual till Subscription? I skrivande stund säger prislistan så här:


QlikView

Perpetual Subscription

User CAL: 11 430kr + ca 23%/år User CAL: 7 110 kr/år

Doc CAL: 2 960kr + ca 23%/år Doc CAL: 1 770 kr/år


Qlik Sense

Perpetual Subscription (Egen server)

Professional: 12 700kr + ca 23%/år User CAL: 6 600 kr/år

Analyzer: 7 200kr + ca 23%/år Doc CAL: 3 570 kr/år

Capacity: - Capacity: 9 660 kr/år


Vad har du för alternativ som kund?

De flesta kunderna omfattas av följande val - för att vara säker är du välkommen att kontakta oss.

  • Kund med Subscription idag

  • Du behöver inte göra något då du redan har den nya typen av avtal. Du påverkas inte av förändringar 1 april.

  • Kund med QlikView Perpetual idag

  1. Du kan välja att antingen ligga kvar med dina gamla licenser som Perpetual och fortsätta betala den årliga underhållsavgiften. Avgiften har höjts vid några tillfällen och det är möjligt att den fortsätter att höjas framöver. Nya licenser du köper efter 1 april kommer att vara på subscription.

  2. Det andra alternativet du har är mycket bra. Genom erbjudandet Analytics Modernization Program kan du gå över till subscription och få använda QlikView parallellt med nya Qlik Sense för samma användare. Det innebär att du i lugn och ro kan gå över till Qlik Sense och om du har applikationer som behöver ligga kvar i QlikView kan de göra detta. I erbjudandet ingår att du binder upp dig i tre år. Efter treårsperioden kan Qlik max höja priset med 5% om du förnyar med samma villkor (t.ex. inte vill minska antalet användare). Detta är det alternativ vi rekommenderar er.

  • Kund med Qlik Sense Perpetual idag

  1. Som kund med Qlik Sense Perpetual har du alternativet att ha kvar dina licenser i perpetual. Du fortsätter då att betala samma avgift som idag för dina befintliga licenser. Avgiften kan komma att höjas. Nya licenser behöver du köpa på subscription.

  2. Du kan också gå över till subscription med ett treårsavtal. Även här fortsätter du betala samma avgift som idag, vet att priset är låst i tre år och har dessutom möjlighet att byta till Qlik Sense SaaS - en tjänst där du använder Qlik Sense i molnet och behöver inte ha en egen server uppsatt. Erbjudandet omfattar de flesta kunderna, men kontakta oss så kollar vi att just ni omfattas med. Eftersom du slipper en serverkostnad och hantering av server kan detta vara ett bra val.

Osäker?

Om du känner dig osäker kring valen så tveka inte att kontakta oss. Vi reder gärna ut alternativen och vad som blir bäst för just er.