top of page

Qlik Sense Analyzer Capacity

Om du har Qlik Sense på subscription har du tillgång till en licenstyp som heter Qlik Sense Analyzer Capacity. Det är en licens som kan lösa ett vanligt problem - vi har många användare som använder Qlik sällan och/eller lite.Till skillnad från Professional och Analyzer är Capacity inte en namngiven licens. Tanken är i stället att den ska användas i fall där man har många användare som sällan loggar in. Det kan handla om till exempel säljare som tittar på en månadsrapport och sedan inte loggar in på en månad igen. Det kan också vara användare som normalt får NPrinting-rapporter skickade till sig och som bara undantagsvis behöver göra en analys.


Med licensen kan användare titta, vrida-vända och analysera data fritt. Användaren kan göra allt utom att skapa nytt innehåll - varken för sig själv eller för andra. Behöver användaren kunna skapa egna ark eller innehåll till kollegor ska användaren i stället ha en Professional-licens.


Med licensen får man 1000 minuter/månad som kan delas mellan ett obegränsat antal användare. Tiden räknas i multiplar om sex minuter som användaren är inloggad och tiden räknas från inloggning till att användaren slutar vara aktiv (även om webbläsaren ligger kvar öppen). Så en användare som är aktiv 4 minuter räknas som 6 minuter (1*6). En användare som är aktiv 10 minuter räknas som 12 minuter (2*6).


Vid månadsskiftet nollställs minuterar och har man oanvända minuterar i passerad månad förbrukas dessa - de rullar alltså inte över till veckan efter. Tar minuterna slut under månaden får användarna ett felmeddelande om att kapaciteten är slut. Det är förstås möjligt att köpa flera licenser där man får ytterligare 1000 minuter/månad per licens.


Man kan också aktivera möjligheten att automatiskt utöka kapaciteten för licensen. När minuterna tar slut kommer fortfarande användarna att släppas in - antingen obegränsat eller till en viss fördefinierad gräns. I dessa fall får man betala 125% av kostnaden jämfört med om man köpt en licens i förväg.Det är viktigt att följa hur minuterna används - är det vissa användare som tar så stor del av kapaciteten att de istället borde ha en egen licens? Detta kan enkelt följas genom att man tittar i standardapplikationen License Monitor. Den visar vem som använt en licens, hur länge, när och till vad.


Något att tänka på är att när man introducerar en ny rapport för nya användare är det inte ovanligt att dessa är extra intresserade under den första perioden. Kanske loggar de in flera gånger i veckan fast vårt antagande varit att de ska logga in 1-2 gånger per månad.


Sammanfattningsvis kan man säga att Analyzer Capacity är en bra licens då man har många sällan-användare eftersom man endast betalar för den aktiva tiden. En licens kan på så sätt räcka till ett stort antal användare och kostnaderna blir mycket lägre än om var och en skulle få en analyzer.


 

Skriven av: Morgan Kejerhag

Morgan Kejerhag har arbetat med Qlik-plattformen sedan 2005 och är en av Sveriges mest erfarna konsulter. Under åren har Morgan arbetat med flertalet multinationella bolag där han lett arbetet i att bygga upp stora Qlik-miljöer såväl som små kunder. LinkedIn Kontaktuppgifter