Hur är det att vara trainee
på Drake Analytics?

Vi passade på att få en pratstund med några av de traineer som börjat sin bana inom Business Intelligence hos oss, tillsammans med ett par som precis påbörjat programmet.

Vad i Drake Analytics traineeprogram var det som lockade dig och som var avgörande för att att du valde att söka?

— Det som lockade med Drake var att det verkade vara en härligt, familjär miljö men ändå med mycket självbestämmande och möjlighet att utvecklas, säger Tilde Eriksson som var med i traineeprogrammet 2022 och som idag arbetar som Business Intelligence Consultant.

— Jag hörde talas om Drake Analytics under en gästföreläsning på universitetet. Det breda utbudet av BI-lösningar och den varma känsla jag fick under gästföreläsningen fick mig att söka till traineeprogram, berättar Hüseyin Kökmen, som också var med i traineeprogrammet 2022. Idag kan han titulera sig Business Intelligence Consultant.

— Det som var lockande mig var delvis att det enbart var sex månader långt. Jag tycker att det är en perfekt längd! Sedan hade jag också hört mycket gott om programmet från vänner, säger Carl Rehme, trainee 2022 och idag Business Intelligence Consultant.

— Jag sökte till Drake Analytics traineeprogram för att få chansen att arbeta med data och hjälpa kunder att fatta datadrivna beslut. Möjligheten att jobba nära kunder med varierade verksamheter lockade verkligen mig, konstaterar Jon Vik som är med i 2023-års traineeprogram..

 

Berätta! Hur var, eller är, den första 3-månaders perioden?

— Under min första tid här hos Drake Analytics har det slagit mig hur bra stämningen bland kollegor, men även chefer, är. Det gör i sin tur att man snabbt kan komma in i gemenskapen. Under första tiden har det varit mycket utbildning, varvat med teambuilding, berättar Jeremiah Sigfridsson, som är en av årets traineer.

— De första månaderna var extremt lärorika och sociala, minns Malin Gustavsson som var trainee 2022 och idag är Buisness Intelligence Consultant. Även om man ofta hade en kollega som var ansvarig för utbildningen, blev det naturlig att försöka lösa problem tillsammans med de andra traineerna – något som jag fortfarande gör, men nu tillsammans med andra kollegor.

— Första tiden var suverän, säger Tilde. Intensiv och lärorik. Vi gjorde många aktiviteter tillsammans med traineegänget och övriga Drake-are; åkte bland annat på gemensamma utbildningar och kickoff, vilket gjorde det lätt att lära känna kollegorna.

Vad betyder gemenskapen med de andra traineerna i samma program och årskull?

— Den betyder mycket, säger Hüseyin med ett skratt. Vi traineer hade olika kunskaper och olika bakgrund med oss hit, så vi hjälpte varandra genom att utbyta kunskap och erfarenheter när vi hade utmanande uppgifter eller problem. Plus att det var riktigt kul att umgås tillsammans.

— Att få jobba tillsammans med andra nya trainees betydde otroligt mycket, berättar Malin. Man hittade trygghet i varandra och blev stöttad, även i de minsta problem man kunde hamna i. Det är en gemenskap som fortfarande sitter kvar och det är alltid lika roligt att ses igen, säger Malin och ler mot sina trainee-kollegor.

— Vi i traineeprogrammet kom ihop som grupp väldigt snabbt, minns Jacob Forssell, trainee 2022 och idag Business Intelligence Consultant. För mig var de andra i programmet en stor trygghet under kurserna och jag känner att vi verkligen stöttade och lärde oss av varandra.

Så här med traineeprogrammet i backspegeln – vad gav det dig, tycker du?

– Effekten av traineeprogrammet skulle jag sammanfatta i självsäkerhet, säger Carl och sträcker lite på sig. Under 6 månader fick jag en massa stöd av alla kollegor och dessutom fick jag själv komma fram till vad som intresserar mig mest att fortsätta arbeta med. Idag känner jag mig mycket självsäker i att jag kommer göra ett bra framtida jobb.

— Jag håller med Carl, säger Malin. De sex första månaderna var väldigt lärorika. Förutom utbildningarna så lärde man sig otroligt mycket genom att hjälpa kunder med olika BI-lösningar – alltid fick stöttning av ansvarig kollega. Detta lade en bra grund för att jag idag är envis i min problemlösning, självsäker i mina rekommendationer och tillmötesgående mot mina kunder.

— Jag instämmer, säger Hüseyin. Jag kan sammanfatta det som utmanande, lärorikt och tillfredsställande. Traineeprogrammet hjälper dig att öva medan du lär. Äntligen får jag möta den verkliga världen av data och BI och jag tror inte att detta kunde ha uppnåtts på något annat sätt.

— Under de första sex månaderna växte jag otroligt mycket, säger Jacob. Jag fick snabbt ta ansvar och komma ut till kunder – samtidigt som jag hade backning internt. Detta gjorde att jag fick mycket praktisk erfarenhet, samtidigt som det fanns kollegor runt omkring som kunde stötta och som jag kunde bolla idéer med.

VÅRA BÄSTA TIPS TILL KOMMANDE TRAINEER

Tilde Eriksson

Trainee 2022, Business Intelligence Consulant

”Hitta nånting som ni tycker är roligt och fokusera på det. Det finns mycket frihet att välja vilka verktyg eller kunder man vill jobba med.”

Hüseyin Kökmen

Trainee 2022, Business Intelligence Consulant

”Ha tålamod och lita på processen. När det blir svårt är det bara att kommunicera, be om hjälp och prata med dina kollegor. Och anteckna allt!”

Malin Gustavsson

Trainee 2022, Business Intelligence Consulant

”Pressa kollegorna på kunskap! Alla på Drake Analytics är ivriga att dela med sig av sin kunskap, så utnyttja det i allra högsta grad.”

Carl Rehme

Trainee 2022, Business Intelligence Consulant

”Ta alla de möjligheter som ges under trainee-programmet! Då man får testa på mycket nytt blir det lätt överväldigande. Genom att ta de chanser som ges så hittar man något man tycker är jättekul att arbeta med.”

Jacob Forssell

Trainee 2022, Business Intelligence Consulant

”Var öppensinnad och nyfiken. Våga utmana dig själv under kurserna och försök lära dig så mycket du kan från kollegorna. Under trainee-programmet kommer du få en inblick i många olika områden, så använd tiden för att hitta något som du tycker är kul och brinner för!”

Jeremiah Sigfridsson

Trainee 2023

”Kom med en god inställning och ta vara på de som kan mer.”

Jon Vik

Trainee 2023

”Bara din egen entusiasm sätter gränsen för vad du kan göra på Drake Analytics.”

Vi anställer löpande.
Skicka in din ansökan nu!

Kontakta gärna mig om allt som handlar om lediga tjänster, traineeprogrammet, exjobb eller om du vill veta mer om det dagliga livet på Drake Analytics.

Ralf Planting
Consultant Manager och ansvarig för all rekrytering
karriar@drakeanalytics.se