Lästips!

Snart är semestern här och vi får alla lite behövlig vila. Bra sommardagarna finns det inget bättre än att vila i en hängmatta med en bra bok. I det här inlägget ska vi ge några tips på bra och underhållande böcker inom dataområdet.

Freakonomics av Steven D Levitt & Stephen J Dubner
En riktig klassiker inom data och ekonomi. Kapitel på kapitel besvaras ovanlig frågor som vad lärare och sumobrottare har gemensamt, varför bor droghandlare hos sina föräldrar och sanningen om bostadsmäklare. Författarna berättar om intressanta områden på ett underhållande sätt.

Om du redan läst boken kan du fortsätta med att läsa Superfreakonomics.

Outliers av Malcolm Gladwell
Malcolm Gladwell har skrivit åtskilliga böcker om data och ekonomi varav flera tagit sig till topplistorna. I Outliers diskuterar Malcolm de faktorer som leder till framgång. Dolda effekter som hur födelsemånad förhåller sig till årsindelning inom ungdomssport leder till att de flesta kanadensiska hockeyspelare är födda första månaderna på året. Lättläst bok med spännande innehåll. Har du lagt dina 10,000 timmar inom ditt område?

Everybody lies av Seth Stephens-Davidowitz
Människor är inte ärliga – varken mot andra eller sig själva. Undersökningar och insamling av data drabbas alltid av den mänskliga effekten. Hur många gånger i veckan dammsuger du hemma? Så var ljuger människor inte? Boken tar sin utgång från Internetsökningar där människor inte har någon orsak att vara oärliga. I Googles statistik hittar författaren svar kring äktenskapsproblem, psykisk ohälsa och mycket annat.

The Tyranny of Metrics av Jerry Z Muller
Vad händer när vi börjar mäta på människor och lägger en stor personlig värdering i resultatet? Människor anpassar sig efter mätningar och det resultat man hoppas uppnå kanske inte kommer.

Om vi ska mäta på människor måste vi vara noga med hur vi väljer att mäta och hur vi väljer att använda siffrorna. Vi får inte tappa fokus på att syftet ska vara förbättring och inte mätningen i sig. I boken tas många bra exempel upp – t.ex. hur skolor istället för att fokusera på barns kunskap lär ut för att klara test och hur välmenande delning av statistik inom kirurgi ledde till fler dödsfall än tidigare.

Dela inlägget
LinkedIn