Introduktion av Write!

Write! Edit är ett tillbyggnadspaket till Qlik Sense som ger dig möjligheten att kunna redigera och skapa nya data direkt i en Qlik-app. Tekniskt sker detta genom en koppling mellan appen och en databas. Databasen kan vara fristående eller en del av ett affärssystem. När data redigeras och sparas i appen skrivs ändringen ned i databasen och taggas med en användar- och datumstämpel.

Genom att kunna komplettera redan existerande data med nya data blir Qlik en centraliserad källa för information och användandet av exempelvis Excel-filer blir därmed onödigt. Write! är lätt att komma igång med och kan skräddarsys efter behov. Nedan presenteras ett axplock av användningsområden vi hittills har använt tillägget till.

Något av de kanske mest naturliga användningsområdena för Write! är att lägga till en kommentar på en orderrad eller betygsätta en leverantör. Detta kan göras på olika sätt; genom en dropdown-lista med förbestämda alternativ, via en stjärnmarkering eller med en fritextruta. I bilden nedan skrivs en notering i en textruta för en order som sparas och kommer därefter visas för alla användare av appen.

Tillägget kan även användas för att laborera med olika utfall och scenarion i Qlik. Detta kan exempelvis användas för planering och budgetering eller för att räkna ut lagervärdet för en produkt om vi skulle ha fler i lager än vad vi har i dagsläget. Med hjälp av Write! kan vi göra beräkningar på ”what if”-scenarion och testa hur ett resultat hade blivit om vi hade haft andra lagerkvantiteter, haft en annan typ av rea eller sålt lite färre av en specifik produkt. 

Ett annat användningsområde är för HR och personaluppföljning. Med hjälp av Write! kan vi skapa enkäter till anställda inuti Qlik och sedan sammanställa resultatet smidigt med hjälp av Qliks blixtsnabba associativa motor. Exempelvis kan ett färgkodat trafikljus (grön, gul, röd) användas för att betygsätta trivseln på arbetsplatsen och ett kommentarsfält för att skriva ner förbättringar. Genom att sätta specifika användarrättigheter kan vi erbjuda ett formulär per användare och sedan dölja resultat och känslig information från obehöriga användare. 

Ett sista och kanske lite udda exempel på hur Write! kan användas är som är ett bokningssystem. I denna app kan användaren skriva in information om och boka in personer på en av fyra padelplaner. Genom att kombinera ett bokningssystem och BI system på samma plats kan vi enkelt hålla koll på hur beläggningen ser ut per plan, per timma, historiskt och många dagar framåt. Eftersom vi gör allt i Qlik Sense kan vi definiera nyckeltal och leta efter mönster i vår data som vanligt!

Genom att låsa upp möjligheten att lägga till data i en app transformeras Qlik Sense till ett flexibelt verktyg som kan användas för nya områden och hjälper oss att klara av nya utmaningar. Vill ni lära er mer om Write!, tveka då inte att höra av er till oss.

Dela inlägget
LinkedIn