Nyheter i Qlik Sense Cloud Mars 2021

Under mars månad har flera nyheter tillkommit för dataladdning, layoutdesign, alerting och mer.

Binary load
Binary load handlar om en teknik att läsa data från en befintlig Qlik Sense eller QlikView-app. Eventuell transformationslogik som skett i den app som man läser från återanvänds utan att behöva beräknas om. Tidigare har man kunnat göra sådana laddningar från externa källor, men nu kan man även göra det direkt från appar i Personal och Shared Spaces

Förbättrad combo-chart/kombinationsdiagram
I dagarna har det kommit nya funktioner med förbättringar av Combo-charts i Qlik Cloud. Sedan en tid tillbaka har det gått att göra flera förbättringar i stapel- och linjegrafer, men combo-charts – kombinationsdiagram – har saknat dessa.

De nya inställningarna gäller saker som:

  • Tjocklek och format på linjer
  • Storlek på datapunkter
  • Liggande diagram
  • Referenslinjer på y- och x-axel

Designhjälp
Qlik har lagt till en informationsruta som visar storleken och positionen på ett objekt när man i redigeringsläget har den markerad. Det underlättar för alla som utvecklar och försöker lägga upp lika stora objekt i raka linjer.

Connector till Databricks
Databricks är ett populärt webbaserat verktyg för att sätta upp datalager och data lakes. Nu finns en färdig connector som låter användare ansluta till sina Databricks på ett enklare sätt.

Webhooks
Det här är en ny del av QMC som låter externa system fånga händelser i Qlik Sense. Det har primärt tagits fram för att Qlik Sense ska kunna integreras med Blendr.io som är en orkestreringsmotor för att hantera kommunikation och data mellan system. Qlik har köpt upp Blendr.io för att bygga ut sin plattform. Det kan till exempel handla om att om en kund skapas i affärssystemet så ska den automatiskt läggas upp i CRM och meddelande skickas till kundansvarige. Nu kan Qlik integreras med detta med. I ett första steg kan man fånga händelser i Qlik Sense – t.ex. att en app laddas om. Vi kommer säkert att se många fler integrationer i framtiden.

Minnesåtgång
I Qlik Cloud Enterprise kan man ha appar vars data tar upp max 5GB i arbetsminnet. Man kan ha en obegränsad mängd appar med upp till 5GB, men varje enskild app får vara max 5GB. För de allra flesta appar är detta alls inte ett problem då mängden data ofta ligger under detta, men i vissa applikationer där mängden data är stor kan man ligga nära eller till och med hamna över gränsen. I dessa fall är det bra att kunna se hur mycket data som används av appen. Det har man tidigare kunnat göra genom att köra ett prestandatest, men nu finns informationen samlad direkt under appens egenskaper.

Alerts med villkor i flera steg
Alerts låter användare skapa upp notifikationer som ska visas när vissa villkor uppfylls. Till exempel kan en kategoriansvarig vilja få en notis om dåligt betyg av slutkunder, en säljchef vill få veta när en säljare uppnår månadsbudgeten eller liknande. Att användare själva kan sätta upp notifikationer ger många bra möjligheter.

Sedan ett tag har Alerts funnits i Cloud, men nu har Qlik utökat funktionaliteten med fler möjligheter kring villkoren.

Datakatalog
Qlik har tagit första steget till en datakatalog i Cloud. Användare i utrymmen kan nu visa och söka på datafiler samt lägga till taggar om GDPR och annat viktigt. Den här funktionen kommer byggas ut med tiden.

Dela inlägget
LinkedIn