Om Östergötland var ett land i Europa

Covid-19 fortsätter att spridas och i Östergötland har regionen nu uppmanat till en fullständig ”personlig lock-down” – umgås inte med några andra än de du bor med. Detta kommer efter att Östergötland är en av de hårdast drabbade regionerna i Sverige och Sverige är ett av de hårdast drabbade länderna i Europa.

Hur ser det då ut i Östergötland? Hur skulle Östergötland ligga till om det var ett eget land i Europa? För att titta på det har vi hämtat ner veckostatistik för antalet smittade i Excel-format från både ECDC och FoHM.

Från filen med statistik för hela världen på landsnivå väljer vi att ta med Europeiska länder med fler än 500000 invånare för vecka 2021-16.

Från filen för regioner i Sverige väljer vi att läsa in specifikt Östergötland för samma vecka. Eftersom filen inte innehåller invånarantal räknar vi fram det baklänges med hjälp av antalet fall och antalet fall per 100,000 invånare.

Vi kan sedan skapa en stapelgraf som har country_region som dimension och en uträkning för antalet fall per 100k invånare.

Vi väljer också att sätta färgen på stapeln med ett uttryck som gör att Östergötland syns tydligare. Som synes är Östergötland hårt drabbat. Vi ses först om några veckor!

Dela inlägget
LinkedIn