Qlik World 2021

Förra veckan genomfördes det digitala eventet Qlik World 2021. Detta året var det ett rekordantal på 25,000 personer som registrerat sig. Under tre dagar fick vi nyheter, utbildningssessioner och höra om kunderfarenheter kring Qliks olika produkter. I detta inlägg sammanfattar vi de viktigaste händelserna och nyheterna från eventet.

Qlik SaaS
Qlik fokuserar just nu på sin Qlik Sense i molnet. Kunder som väljer denna väg loggar enkelt in på en hemsida och har full tillgång till Qlik Sense utan att behöva underhålla en server, själva uppgradera Qlik Sense etc. Med SaaS inkluderas också många nya funktioner som till exempel alerting. Även kunder som idag kör på en egen server har på olika sätt möjlighet att gå över till molnet.

Active Intelligence
En av de stora ledorden under konferensen var Active Intelligence – ett aktivt arbetssätt med uppdaterad data som flödar in i realtid och startar händelser och processer för analys och aktiviteter. Qlik har satsat mycket på möjligheten att föra in data i appar i realtid (Qlik Replicate), meddela användare när uppsatta villkor uppfylls (Alerting) och kan nu dessutom kommunicera med andra system för att t.ex. skicka SMS, posta i Slack eller starta ett jobb (Blendr.io). 

De största trenderna 2021
Dan Sommer och många fler gick igenom de största trenderna inom dataanalys för tillfället. Det har aldrig hänt så mycket inom området som idag och vi ser och kommer fortsätta att se många förändringar i en nära framtid.

  • SaaS: Användare vill inte ha lokala installationer av olika verktyg, utan kunna nå fullständiga versioner av mjukvaror i sin webbläsare
  • React -> Pre-act: Förändra verksamheten till att upptäcka förändringar innan de slår igenom istället för att bara analysera historik
  • Self-service -> Self-sufficient: Att nå längre med verksamhetens möjlighet att själva skapa analyser (utbildning, verktyg, datahantering mm)
  • Storytelling: Att på ett bättre sätt kunna berätta om data för andra

Totalt finns över hundra sessioner om alla möjliga delar av dataanalys och Qlik. Om du missade dagarna kan du fortfarande registrera dig och se sessionerna i efterhand.

Vi ser fram emot nästa år och nästa Qlik World. Kanske ses vi där, digitalt eller på plats beroende på hur världen förändras, då?

Dela inlägget
LinkedIn