Att upphandla beslutsstöd

Offentliga verksamheter behöver ofta ta in beslutsstödskonsulter via upphandling och i detta inlägg ska vi diskutera bra kriterier för att få det bästa resultatet.

Oavsett om du upphandlar Qlik, Tableau, Power BI eller något annat beslutsstödsystem finns det gemensamma faktorer som leder till framgång i leveransen. När vi går in i en upphandling inför en möjlig leverans vill vi göra ett så bra jobb som möjligt.

Kunskapsnivå
En leverans av beslutsstöd kan med fördel bestå av ett team konsulter med olika erfarenheter. Olika uppgifter inom ett projekt är lämpligt för personer med olika erfarenhet – allt från junior till senior.

  • Juniorkonsult: En relativt ny konsult på området och som kanske arbetat kortare än ett år. Personen saknar djupare kunskaper i plattformen, men lär sig mycket. En del uppgifter i ett projekt är av enklare och ibland repetitiv natur – perfekt för en juniorkonsult.
  • Normal konsult: En konsult med minst ett års erfarenhet av heltid med plattformen alternativt certifierad utvecklare. 
  • Senior konsult: En konsult med lång erfarenhet och är certifierad på olika delar av plattformen. Den seniora konsulten kan se arkitekturer och plattformens helhet.

Partnerskap
Som partner får konsulter mycket information och stöd av produktleverantören. Nyheter, specialutbildning och stor kunskapsspridning sker löpande. Att ha arbetat med plattformen på kundsidan eller som fristående konsult utan partnerskap skiljer ofta mycket mot konsulter som arbetar hos en partner. Därför tycker vi att man ska ha som krav i upphandlingen att konsulterna som ska delta är anställda hos en partner till produktleverantören. Det gäller även underkonsulter.

Omfattning
Visst är det enkelt att ha konsulter som arbetar heltid för just er – men bedöm vilka konsulter som enkelt kan ta på sig ett heltidsuppdrag. Är det den vassaste konsulten som har långa kundrelationer? Med åren samlar erfarna konsulter många kontakter och fortsätter att hjälpa många gamla kunder. Då är det inte enkelt att ta på sig ett heltidsuppdrag någonstans.

I stället tycker vi att omfattningen ska vara lägre – ta hellre in flera konsulter som kan avlasta varandra, hoppa in vid frånvaro etc. Dessutom har ni fördelen att om någon konsult till exempel byter jobb har ni fler som är insatta i er verksamhet och plattform.

Specifika system
En erfaren konsult lär sig snabbt att komma in i nya system. Huruvida konsulterna arbetat just med ert system tidigare är av mindre vikt såvida inte systemet är synnerligen omfattande – exempelvis SAP. Ett litet ekonomisystem, något egenutvecklat system etc innebär inga större hinder. Det är viktigare att ni hittar en bra konsult än en som har arbetat med just ert system tidigare.

Lycka till med upphandlingen!

Dela inlägget
LinkedIn